Възможно е цените за хостинг да поскъпнат

Posted by Yani Valchev 11/10/2020 0 Comment(s)
Все пак компаниите могат да предприемат гъвкави решения, за да се избегне задължително повишение за всички. Независимо коя услуга за уеб хостинг сте избрали за вашия интернет сайт, скоро може да усетите увеличение на цените. Евентуалното покачването няма да е само за България, а ще е в световен мащаб, като се дължи на ново ценообразуване на лицензите за хостинг компаниите от страна на cPanel.
cPanel е вероятно най-популярния контролен панел за уеб хостинг. Той е Линукс базиран и осигурява графичен интерфейс и инструменти, предназначени да опростят процеса на работа с уеб сайт за крайния потребител.

Хостинг пазарът се е променил значително от първоначалното пускане на cPanel през 1996 г. до днес. И ако от тогава до сега хостинг компаниите заплащат лиценз на сървър, то занапред, цената ще се образува според броя клиенти. Това ще повиши разходите на хостинг компаниите, а от там следват опасенията, че може това повишение да бъде прехвърлено към потребителите.
Разбира се, има различни варианти и не е задължително цената за крайния потребител да се увеличи. Някои компании предлагат алтернативен софтуер на cPanel, който макар да не е толкова функционален, може да задоволява нуждите на много потребители. Други компании предлагат cPanel като допълнителна услуга, за която потребителите избират дали да платят или не. Трети вариант е самите доставчици да поемат новите цени, които са по 0.30 долара на акаунт, което определено не е голяма сума на фона на месечната такса за хостинг.
Новото ценообразуване вече е в сила, но от следващата година ще се отрази на хостинг компаниите при подновяване на лицензите. Предстои да видим дали българските хостинг компании ще предприемат увеличение на цените.