Garmin ще се нуждае от повече време, за да се възстанови след мащабна хакерска атака

Posted by Yani Valchev 27/07/2020 0 Comment(s)
От компанията заявиха, че ще успеят да запазят всички потребителски данни, включително чувствителна информация, но не дават срокове, в които устройствата им ще започнат да работят отново. Garmin е един от най-известните производители на електроника за носене, камери и навигационни системи. Пътешественици, спортисти и активни хора използват онлайн услугите на компанията, които дават възможност за запис и анализ на данните за направените тренировки, пътешествия, пътувания и полети.
През миналата седмица неочаквано услугите на Garmin се сринаха и така милионите устройства вече не могат да се използват по предназначение. Оказа се, че компанията е поразена от мащабен хакерски пробив и част от системите са били криптирани. Макар вече да минаха няколко дни, все още няма по-подробна официална информация, официалния сайт Garmin.com понякога не работи, няма активни колцентър и онлайн чат. Дори да закупите ново Garmin устройство в момента, няма да може да го използвате докато електронния облак не възобнови работа.
Според служители на компанията предпочитащи да останат анонимни, цялата работа е блокирана заради ransomware атака, която е криптирала множество системи. Спряна е дори част от производствената линия!
Смята се, че Garmin са поразени от рансъмуер WastedLocker, а похитителите искат откуп в размер на колосалните 10 милиона долара. IT специалистите в компанията явно не са успели да реагират достатъчно бързо и процесът на заразяване и криптиране на файловете се е разпространил лавинообразно. Затова в опит да предотвратят по-сериозни щети, служителите започнали да изключват всички компютри и сървъри в локалната мрежа, до които имали достъп.
Вече е очевидно, че Garmin е пострадала сериозно и ще са нужни дни и дори седмици, за да се възстанови. Случаят ни кара да се замислим за все повечето услуги използващи електронни облаци и как качествен хардуер става непотребен без онлайн връзка.