Производител рязко намали технологичния живот на SSD дисковете си

Статия от: Yani Valchev 09.06.2021 0 Коментар(и)
Недостигът на чипове е основната причина, но компанията се озова в центъра на скандал, водещ до различни въпроси. Дали скоро и други производители ще предприемат подобна крачка? Компанията PNY, която създава SSD памет, USB флаш памети, твърди дискове, зарядни устройства, адаптери, графични карти и др., се забърка в сериозен скандал, след като намали ударно жизнения ресурс на свои флаш дискове без дори да уведоми потребителите. SSD серията XLR8 CS3030 тихомълком е станала с понижен TBW показател с почти 80%! TBW е показател определящ живота на един SSD на база количеството записи, които могат да се извършат. Дисковете от новата ревизия са с различен капацитет от 250GB, 500GB, 1TB, 2TB и 4TB. За пример ако предишната ревизия на 2 TB варианта е имала TBW 3115, то сегашната стойност вече е едва 660.
PNY Technologies оправдават това с недостига на чипове, което ги е принудило да започнат да използват друга серия 3D NAND чипове. Не се уточнява каква е новата серия, но най-вероятно става дума за QLC варианти, вместо досегашните TLC.
Според PNY, недостига на чипове се засилва и от голямото потребителско търсене на устройства, за да се добива криптовалутата Chia Coin, за която вече сме писали.