+359 2 411 02 10 София, Младост 2, бл. 260 Работно време (понеделник - петък) 08:30 - 17:30. sales@slushalki.net

Firefox ще получи поддръжка на AV1 кодек

Статия от: Yani Valchev 23.03.2022 0 Коментар(и)
Новият кодек е далеч по-ефективен от предходните и масово възприети към момента решения, но за да бъде използван потребителите се нуждаят и от нов хардуер. AOMedia Video 1 (AV1) е отворен формат за видеокодиране, първоначално предназначен за предаване на видео през интернет. Той е разработен като наследник на VP9, като се смята, че значително превъзхожда използвания към момента при повечето стрийминг услуги - H.264/AVC. Основните предимства са по-ефективна компресията (до 50%), подобрено качество на изображението, по-малък размер на файла и по-ниска консумация на ел. енергия (следователно, по-дълга работа на мобилни устройства).
Mozilla съобщиха, че скоро популярният браузър Firefox ще получи хардуерната поддръжка на AV1 кодека. Поясняваме, че този видеокодек вече се поддържа от някои Chromium базирани браузъри, като Google Chrome и Microsoft Edge.
*Важно е да се уточни*, че не всеки потребител ще може да се възползва от добавената поддръжка в интернет браузърите. За да стане това е *необходим и хардуер от ново поколение*, който да поддържа AV1. За процесори Intel това са от 11 поколение или по-нови, за AMD се изисква графика Radeon RX 6000 серии, а за nVidia - GeForce 30 серии.