Windows 365 е новата облачна операционна система на Microsoft

Статия от: Yani Valchev 19.07.2021 0 Коментар(и)
Корпорацията анонсира изцяло нов тип възможност за работа, както за обикновените потребители, така и за бизнеса. Вече ще можете да влезете във виртуалния си компютър от всяка точка на света, без да се налага да носите физически такъв. Майкрософт представи новата си операционна система, носеща името Windows 365. Това буди особен интерес, защото наскоро корпорацията представи и другия си проект - новия Windows 11. За разлика от него, Windows 365 ще е облачно базирана ОС, под формата на платена онлайн услуга, която дава възможност на потребителите и бизнеса да работят по нов начин.
Вече цялата ви работа, програми, настройки и файлове ще са онлайн в облака на Microsoft. Ще можете да влезете във своята система от всяко устройство свързано с интернет, независимо дали е с локална ОС Windows, Linux или Mac.
Според Майкрософт основните отличителни черти на Windows 365 са:
- Простота - потребителите могат отвсякъде да се логнат в системата и да работят от различни локални устройства. Също така системните администратори по-лесно могат да увеличават, обновяват и управляват фирмените компютърни паркове. Вече няма да се налага потребителите да чакат изтегляне и инсталиране на обновявания и ще избегнат нежелани рестартирания на компютъра.
- Мощност - вече не е задължително физическото устройство да е мощен компютър, за да ползвате мощни ресурси. Електронният облак Cloud PC може да осигури различни изчислителни мощности в позната среда на Windows 10 или Windows 11 по избор на потребителя.
- Безопасност - Всички файлове вече са в облака, а не на локалното устройство. Това предпазва от загуба на данни от хакерски атаки или хардуерни проблеми.

Windows 365 ще бъде представена по-подробно в началото на месец август. Ще има възможност за различни типове месечни абонаменти, които ще бъдат съобщени по-късно, но засега в интернет циркулира примерен план от 31 долара. Срещу тази сума ще получите 2 виртуални процесора, 4 GB оперативна памет и 128 GB дисково пространство. Тегленето на файлове от интернет ще става със скорост 10 Gb/s, а качването – с 4 Gb/s. Ще има и по-евтини месечни планове за по-слаби конфигурации, както и по-скъпи с по-производителен виртуален хардуер.